Tennissaren

  • Geplaatst op
  • Door Onno
  • 0
Tennissaren

Harvest-tennis geeft je een uitvoerige uitleg over de verschillende soorten snaren die Babolat in zijn uitgebreide assortiment heeft. Babolat produceert sinds 1875 snaren voor tennisrackets. Destijds door Pierre Babolat gemaakt van darm, nu behoort Babolat nog steeds tot de absolute top op het gebied van de productie van snaren.

Darm

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, worden darmnsaren niet gemaakt van kattendarm maar in de regel van koeiendarm. Darmsnaren worden ook Natural Gut genoemd. In 1875 ontwierp de Fransman Piere Babolat de eerste snaren gemaakt van darm. Later volgden andere producenten wereldwijd. In Australie werden de eerste darmsnaren met schapendarm geproduceerd.

Waarom zijn natuurlijke darmsnaren zo duur? Om een idee te geven: voor een set snaren voor een racket zijn van 6-9 koeien nodig. Het produceren van een set duurt gemiddeld een hele week. Darmsnaren hebben het hoogst mogelijke comfort. Maar ze hebben ook een groot nadeel: ze zijn hygroscopisch, dat wil zeggen, ze zuigen net zoals een spons, vocht op.

Wanneer dat eenmaal gebeurt, gaat de snaar snel rafelen. De snaar verliest dan spankracht en soepelheid en gaat snel kapot.

Na de intrede van synthetische snaren werden darmsnaren snel minder populair. Dat zijn ze nu nog wel in zuidelijke landen.

In het vochtige Nederlandse klimaat worden ze steeds minder gebruikt. Inmiddels worden meestal vochtwerende oppervlaktebehandelingen aangebracht, maar die slijten relatief snel.


Nylon (Synthetic Gut)

Nylon was het eerste alternatief voor darmsnaren. Nylon is de generieke naam van een groep synthetische polymeren, die tot de groep van polyamiden behoren.

De belangrijkste nylonsoort werd gepatenteerd door Wallace Carothers van DuPont en wordt sinds 1938 verkocht. Het grote voordeel is dat nylon niet hygroscopisch is, dat wil zeggen het zuigt niet of nauwelijks vocht op en helemaal niet, wanneer het een extra vochtwerende oppervlakte behandeling krijgt..

Het duurde nog tot in de jaren zestig voordat de eerste nylon tennissnaren kwamen. Nylon snaren hebben nog een ander voordeel: ze kunnen vele malen goedkoper worden geproduceerd dan darmsnaren. Nylon snaren waren in het begin gewoon simpele massieve nylon draden. Nu bestaan nylon snaren altijd uit een vaste kern met een aantal omwikkelingen eromheen. De omwikkelingen verhogen de soepelheid. Nylon is er inmiddels in veel verschillende variaties.

De inmiddels erg populaire Synthetic Gut snaren (synthetische darm) zijn in feite niet meer dan om een vaste kern getwiste nylon draden. Afhankelijk van de kwaliteit met meer of minder wikkelingen.

Polyester

Een polyester is een polymeer dat bestaat uit een keten van polyesterbindingen. Voor tennissnaren wordt een speciale samenstelling gekozen die de snaar beugzaam houdt.

Polyester tennis snaren bestaan uit een enkele polyester kern. Om die reden worden ze ook monofilament tennis snaren genoemd. De belangrijkste eigenschap is de verlengde levensduur. Dit komt omdat polyester een vrij hard materiaal is en slijt dus minder snel dan darm of nylon.

Een polyester snaar wordt 'gespoten'. Om een idee te geven: daar waar het produceren van een darmsnaar een week koste, duurt de spuit-productie van een simpele polyester snaar een enkele seconde. Het nadeel van deze tennissnaren is dat ze minder power en gevoel geven dan Synthetic Gut tennis snaren en natuurlijke darmsnaren. Ze verliezen sneller spankracht.

Polyester tennis snaren zijn dus specifiek bedoeld voor tennissers die veel snaren setjes slijten en niet voor de normale recreant of clubspeler. Een nieuwe trend in polyester snaren zijn de co-polymeer snaren, dat zijn polymeren die uit verschillende monomeren zijn opgebouwd. Deze polyester tennissnaren hebben een hogere soepelheid.

Multifilament

Dit type tennissnaren komt het dichtste in de buurt van de Natural Gut tennissnaren. Het is ook een nylon snaar maar dan zonder vaste kern.

Bij een multifilament snaar worden honderden en vaak zelfs duizenden en meer fijne, individuele filamenten, draden, samengewikkeld tot een tennissnaar. Omdat zo'n flinterdun multifilament natuurlijk snel kan breken wordt altijd een beschermende coating aangebracht. Deze snaren benaderen de darmsnaar nog het meest.

De pluspunten van dit type zijn legio: hoge elasticiteit, grote balversnelling, veel balgevoel en meer comfort. Het negatieve puntje is dat ze een kortere lenvensduur hebben (wel langer dan darm). In de praktijk gaat na een aantal keren spelen de beschermcoating slijten en begint de tennissnaar te rafelen.

Ook dat effect is vergelijkbaar met darm. Uiteindelijk zal de snaar daardoor breken. De multifilament (twisting) constructie maakt de snaar ook duurder.

Deze tennissnaren zijn ideaal voor de tennisser die maximaal comfort verwacht en dus ook voor de armblessure gevoelige speler.

Hybride

Hybride snaren is de combinatienaam voor twee soorten snaren in een racket. Het is dus niet een combinatie van verschillende soorten materialen in een snaar, zoals vaak wordt gedacht.

Het idee erachter is, dat lengtesnaren het meest worden belast en als eerste breken. Dus bestaat een hybride snaar uit twee soorten snaar: één voor de lengte en één voor de breedte. Voor de lengtesnaar wordt dan gebruik gemaakt van een sterke (polyester/kevlar) en voor de breedte (om het geheel toch nog redelijk soepel te houden) van een nylon (SG) of darmsnaar.

Let op: veel tennissers denken dat je dan, wanneer de lengtesnaar breekt, alleen nog maar de halve (lengte) snaar hoeft te vervangen. Dat is niet zo. Ten eerste is dat technisch niet altijd handig en vaak zelfs onmogelijk. Ten tweede heeft inmiddels ook de breedtesnaar veel van haar eigenschappen verloren.

Ook met een hybride snaar bespan je je tennisracket dus volledig opnieuw.

Kevlar

Kevlar is een zeer sterke kunstvezel en wordt o.a. gebruikt bij veiligheidsvesten en andere versterkingen in de ruimtevaart en autoindustrie. Het is een zeer stugge vezel. Als snaar is Kevlar in principe de meest slijtvaste van allemaal.

Daar staat tegenover een flexibiliteit van ongeveer nul. Dat betekent dat alle kracht die op je tennisracket komt ook in je arm terecht komt. Kevlar geeft dus ook de allerhoogste armbelasting. Om die reden wordt de Kevlar tennissnaar niet veel verkocht.


Snaardiktes

De tennis snaardikte wordt vaak nog weergegeven in de oude (Amerikaanse) maat 'gauge'. Hoe lager de gauge, hoe dikker de tennissnaar en vice versa. Een "L" staat voor 'light' en wordt gebruikt om halve gauges aan te duiden. Een tennissnaar met gauge 15L ligt dus tussen 15 en 16 gauge. In de gauge maten is enige overlapping.

Navolgend vindt je de corresponderende dikte in millimeter
15 = 1,41-1,49 mm
15L = 1,33-1,41 mm
16 = 1,26-1,34 mm
16L = 1,22-1,30 mm
17 = 1,16-1,24 mm
17L = 1,20 mm
18 = 1,06-1,16 mm

De meest gebruikelijke (en gangbare) Europeese maten zijn
1,25 mm
1,30 mm
1,35 mm

Spankracht

De bespanning is de motor van je racket. Wanneer de 'motor' hapert, hapert het racket. Zo simpel is het. Zorg er dus voor dat de motor perfect in orde is. Zorg voor de juiste 'match' van racket, snaar en spankracht met jezelf en je speelniveau.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »