Welke tennisbal moet ik nemen?

  • Geplaatst op
  • Door Onno
  • 0

 

Hoe kies ik een tennisbal?

Er zijn verschillende soorten tennisballen. Zo zijn er drukloze tennisballen voor o.a. kunstgras en gasgevulde ballen voor o.a. gravel en smashcourt.  Al deze types hebben verschillende eigenschappen. Alle soorten hebben voor- en nadelen. Het ligt aan de baansoort en speltype van de speler welke soort bal hij of zij het lekkerste vindt om mee te spelen. 

Drukloze ballen

Zoals de naam al zegt staan drukloze ballen niet onder druk. De druk in de kern van de tennisbal is dus gelijk aan de druk buiten de tennisbal. De stuiteigenschappen van deze bal worden bepaald door de soepelheid en dikte van het gebruikte rubber. Er zitten voor- en nadelen aan een drukloze bal.
De voordelen zijn:

  • De stuithoogte van de bal blijft langer op normale hoogte. Dat komt omdat de bal geen druk heeft en dus ook niet zacht wordt.
  • Een drukloze bal blijft langer bespeelbaar dan een gasgevulde bal.

Het vilt blijft echter niet lang goed. Net als bij een gasgevulde bal slijt de viltlaag na verloop van tijd weg. De ballen worden glad doordat de haren van de bal af slijten. Als de bal eenmaal kaal is geworden, is hij niet meer geschikt om mee te spelen. Er kan nog wel gespeeld mee worden, maar het comfort van de bal is dan volledig weg.

Nadeel van een drukloze bal is dat hij door de harde kern minder comfortabel speelt. Het gevoel van een drukloze bal is minder prettig dan een gasgevulde bal. Daarom kiezen spelers op hogere niveaus voor de gasgevulde tennisbal. Recreanten hebben stellen vaak minder hoge eisen aan een bal en spelen vaker met drukloze tennisballen, omdat ze langer meegaan. Ook zijn deze ballen geliefd bij trainers, omdat ze dan minder vaak de ballen hoeven te vervangen.

Gasgevulde ballen

Gasgevulde ballen staan onder druk. Ze worden vaak geleverd in een tin die onder druk staat. Doordat er een inwendige overdruk is, kan de bal stuiteren. Een gasgevulde tennisbal wordt meestal gebruikt door competitiespelers en professionele spelers. Dat komt omdat een gasgevulde tennisbal betere eigenschappen heeft dan een drukloze bal. Een gasgevulde bal:

  • geeft een comfortabel gevoel tijdens het spelen. De bal is minder hard dan een drukloze bal en dat zorgt dat de bal fijner op het racket aanvoelt.
  • verkleint de kans op blessures. Ook dit heeft er mee te maken dat gasgevulde ballen minder hard zijn dan drukloze ballen. De bal is dus wat soepeler om mee te tennissen en dat geeft minder belasting voor je arm.
  • geeft meer controle. De bal heeft een iets langer contact met het racket tijdens het raken van de bal en daarom kan er meer controle meegeven worden. Spelers die op hoog niveau tennissen weten dit te waarderen.

Naast deze voordelen van gasgevulde ballen kleeft er ook nog een nadeel aan de bal. De ballen hebben een binnendruk en omdat de naden van de bal nooit helemaal 100% luchtdicht zijn, ontsnapt er steeds wat meer lucht uit de bal na verloop van tijd. De bal wordt dan zacht en daardoor vermindert de stuit van de bal. Dit vermindert het spelcomfort. Als je als speler merkt dat de ballen te zacht worden, is het tijd om nieuwe ballen te kopen.

Stage ballen

Speciaal voor de jeugdige tennissers zijn er de stage ballen. 
Het is belangrijk de juiste bal te gebruiken. Vaak spelen kinderen met een te harde bal waardoor het erg moeilijk is een rally te spelen. Ook zullen kinderen bij ballen die te hoog stuiten extreme grepen aanleren en dat is iets wat bij jonge kinderen niet wenselijk is. Stage-ballen zijn tennisballen met een lagere compressie en daardoor een lagere snelheid en lagere stuit. Afhankelijk van de leeftijd zijn er 3 segmenten tennisballen voor de jeugd:
De Fase Rood tennisbal is voor de kleinste kinderen, van ongeveer 5-7 jaar. Indien kinderen volgens het programma van Tenniskids les krijgen dan hoort de Fase Rood bal bij stage-3.
De Fase Oranje tennisballen voor kinderen tussen 7-9 jaar die tussen de servicelijn tot driekwart van het veld spelen (Tenniskids ). 
De Fase Groen tennisballen voor kinderen tussen 9 en 12 jaar. Deze zijn geschikt om driekwart tot het hele veld te gebruiken (Tenniskids).

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »