De aanschaf van het tennisracket

 • Geplaatst op
 • Door Onno
 • 1

Waar dien je rekening mee te houden bij de aanschaf van een tennisracket? De tennisspecialist in Groot Rotterdam geeft je een aantal tips en uitleg om rekening mee te nemen in je overwegingen.

De kwaliteit en eigenschappen van uw tennisracket zijn volgens de professionele tennissers bepalend voor je succes in het spel.

Ook de tennisleraren zien al snel of de recreatieve tennissers gebruik maken van een racket wat geschikt is voor het niveau en manier van spelen. Vanzelfsprekend zijn er naast het tennisracket ook andere elementen die uw tennisresultaten zullen verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schoeisel. Een juiste tennisschoen komt het spel enorm te goede, maar ook de juiste tenniskleding helpt je prettiger bewegen. Vanzelfsprekend zijn ook een goede conditie, tennisvaardigheden en veel oefening bepalend voor het tennisspel.

Maar waar dien je bij de aanschaf van een Tennisracket nu rekening mee te houden?

Waar dient een goed racket aan te voldoen. Waar moet je op letten bij het maken van een goede keuze. Onderstaande informatie helpt je hopelijk enigzins op weg. Vanzelfsprekend kunt je altijd contact met ons opnemen of een afspraak maken voor een advies op maat.

Zoals je weet zijn er veel verschillende typen rackets en welke je het beste past hangt af van welk type speler je bent. Bij het maken van de juiste keuze, dient je rekening te houden met de volgende aspecten:

 1. Gewicht van tennisracket
 2. Bladgrootte van het racket
 3. Balans van het racket
 4. Swing van uw slag
 5. lengte van het tennisracket frame

Gewicht van tennisracket

Het gewicht van een tennisracket ligt rond de 300 gram. In het algemeen kun je stellen dat hoe zwaarder het tennisracket is, hoe meer balcontrole de speler heeft. Met een lichter het racket kun je anderzijds meer kracht/power brengen.

De grootte van het blad van een tennisracket wordt berekend op basis van de oppervlakte van het snarenbed. Doorgaans wordt dit uitgedrukt in cm² of in inch². Een inch² = 6,45 cm². Algemeen stelt men bij het bladformaat, hoe kleiner het blad, des te meer balcontrole je hebt. Hoe groter het blad des te meer kracht/power je kunt genereren.

Op de Nederlandse markt zijn onderstaande bladformaten verkrijgbaar:

 1. Midsize = klein bladformaat 97 inch² of 625 cm²
 2. Midplus = standaard bladformaat tussen 97 – 105 inch² of 626 – 677 cm²
 3. Oversize = groot bladformaat tussen 106 – 115 inch² of 678 – 742 cm²
 4. Super oversize = zeer groot bladformaat 116 inch² of 742 cm²

Balans van het tennisracket

Een tennisracket kopen met het beste balanspunt is een kwestie van persoonlijke voorkeur, smaak en hoeveel ervaring je hebt. Het balanspunt van een racket is waarop het tennisracket in evenwicht ligt. Omdat een gemiddeld racket 68 à 69 centimeter lang is, bevindt dit balanspunt zich vaak halverwege de framelengte van het tennisracket. Het balanspunt wordt aangeduid in centimeters. Evenwichtige rackets hebben een balanspunt van 34 of 34,5 cm.

De grootte van het blad en het gebruikte materiaal van het racket kunnen vanzelfspreken nog invloed hebben op het balanspunt. Een racket met het meeste gewicht in het handvat wordt een handvatzwaar tennisracket genoemd. Zit het gewicht meer in het blad, dan noemt men dit een kopzwaar racket.

Bij het kopen van een tennisracket wordt er vaak voor gekozen voor een handvatzwaar racket om flexibeler te kunnen spelen en om dichtbij het net meer bewegingsvrijheid te hebben.

Om achterin meer slagkracht te hebben, kan men beter voor een topzwaar tennisracket kiezen. Een tennisracket dat precies in balans is verenigt vanzelfsprekend het beste van deze twee.

Beginnende tennissers wordt bij de keuze van een tennisracket aangeraden om een racket te kiezen dat precies in balans is, tussen 255 en 283 gram weegt, over een bladformaat beschikt van 600 tot 700 vierkante centimeter en een profielhoogte heeft van ongeveer 25 mm.

Top weight tennisrackets
Het pluspunt van dit type tennisracket is dat het meer slagkracht of power genereert. Minpunten zijn niet steeds even duidelijk, maar algemeen wordt aangenomen dat de balcontrole vermindert.

Handle weight tennisrackets
Een tennisracket met het gewicht in ‘the handle’ geeft de tennisser meer controle over de bal. Vooral geschikt voor competitie-spelers die van zichzelf uit al meer power aan de bal kunnen meegeven.

 1. Balanspunt op 29,0 – 30,9 cm – duidelijk handle weight tennisracket
 2. Balanspunt op 31,0 – 32,9 cm – handle weight tennisracket
 3. Balanspunt op 33,0 – 34,9 cm – allround tennisracket
 4. Balanspunt op 35,0 – 36,9 cm – top weight tennisracket
 5. Balanspunt op 37 cm – duidelijk top weight tennisracket

Type swing

Er zijn 3 verschillende soorten swing te onderscheiden bij tennissers:

 1. Een lange swing. Deze slag geeft veel controle
 2. Gemiddelde swing = allround
 3. Korte swing. Deze geeft veel balversnelling mee

Lengte van het tennisracket

De (totale) lengte van het racket wordt uitgedrukt in cm en heet de framelengte. De meest voorkomende lengte van het tennisracket ligt op ca. 68,5 à 69 cm. Een langer tennisracket wordt ‘Longbody’ of ‘Stretch tennisracket’ genoemd.

Pluspunt van langere tennisrackets is dat je een grotere reikwijdte hebt en meer power, zeker bij het serveren. Minpunt is dat de wendbaarheid en de controle minder is bij een longbody tennisracket.

Dus twee soorten lengten:

 1. 68 tot 69 cm is de standaardlengte van een racket
 2. Tennisrackets langer dan 69 cm zijn ‘longbody’ tennisrackets

Bij de tennisrackets die je bekijkt, vindt je meer details per racket over de gripmaat, de balans, de power, het snarenpatroon en van welk materiaal de tennisracket is gemaakt. Laat je zich vooral goed informeren voor je tot een aankoop overgaat.

Welk tennisracket past bij mij?

Veel verschillende soorten tennisrackets, maar je maakt de keuze! Was je niet al lange tijd op zoek naar een goed racket van hoge kwaliteit en helemaal naar uw wensen en persoonlijke vaardigheden? Zoek je een kwaliteitsracket voor uw startende zoon of dochter?

Zelfs wanneer u alle gewenste kenmerken al weet, dan nog zijn er heel veel verschillende tennisrackets om uit te kiezen met heel veel varianten om rekening mee te houden. Nog los van het merk, kleur, en vorm van het racket. En daarbij gaat het vooral om wat je persoonlijk het prettigst vindt, je eigen voorkeuren of stijl.

Reacties

 1. tijs tijs

  beste mensen,
  bedankt voor de nutiige informatie over dit fantastische onderwerp!

  veel succes iedereen met het maken van de juiste keuzes op dit gebied!

  met vriendelijke groet,
  Tijs

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »